Bij veel van onze gerechten staan bij de benodigdheden een of meerdere handjes/schaaltjes rookhout of rook-chunks. Het is vanzelfsprekend dat deze worden gebruikt om (extra) rooksmaak aan een gerecht toe te voegen, maar waarom willen we dit eigenlijk? Rook is toch helemaal niet gezond? En waarom worden er van die ‘vreemde’ houtsoorten gebruikt en niet gewoon een stuk vurenhout of een tak van een den?

Om bovenstaande vragen te beantwoorden moeten we eerst begrijpen hoe rook ontstaat en wat het precies is. Rook ontstaan bij een onvolledige (slechte) verbranding waarbij onverbrande stoffen uit het hout als rook vrijkomen. Bij hoge temperaturen zijn deze stoffen, in grote hoeveelheden, ongezond en mogelijk kankerverwekkend. Maar bij lage temperaturen (tot 400 graden) zijn deze stoffen veel minder ongezond en voegen ze smaak (en een rookring) toe aan de gerechten in je BBQ. Dit is de reden waarom bepaalde houtsoorten veel geschikter zijn om mee te roken dan anderen. De houtsoorten waar we mee roken hebben een lagere verbrandingstemperatuur daardoor stoten deze veel meer aromatische stoffen uit tijdens het roken. Als we roken met snippers kunnen we ze ook het beste even laten weken in water (meestal een minuut of 20) en daarna laten uitlekken, hierdoor blijft de temperatuur lager en het roken gezonder.

Rook bevat, afhankelijk van de gekozen houtsoort, een groot smakenpalet. Een aantal van deze smaken zijn: Vanille, kruidnagel, karamel, fruit, bloemen en brood. We zouden dus kunnen zeggen dat rook een aanvulling is op de kruiden in onze rub, injectievloeistof of saus. Daarnaast zorgt rook bij vlees, door een chemische reactie welke lijkt op pekelen, voor een roze rand aan de buitenzijde van het vlees. Deze rand smaakt naast gerookt dus ook een stuk zouter, dit in combinatie met de gebruikte rub zorgt voor een smaak die niet te verkrijgen is door het vlees enkel te kruiden.

Dit alles zorgt ervoor dat niet alleen je BBQ ontzettend lekker ruikt tijdens het garen! Maar je gerecht ook echt een complexere smaak krijgt die uniek is en je op geen enkele andere manier kan verkrijgen.